Lezing Meesterwerk De Nieuwe Kerk

Faculteit Religie en Theologie

Theologie

Lezing

190219_Lezing_MeesterwerkOp 6 april verzorgt Matthias Smalbrugge de meesterwerk-lezing in het koor van De Nieuwe Kerk, naast het indrukwekkende schilderij de Heilige Michael van de Italiaanse schilder Luca Giordano.

Elk jaar exposeert De Nieuwe Kerk een uniek kunstwerk dat zij tijdelijk in bruikleen hebben. Het Meesterwerk heeft altijd een religieuze connotatie en juist door een dergelijk werk in het koor van de prachtige kerk op De Dam te plaatsen wordt aandacht gevraagd voor de religieuze betekenis van het werk. Eerder was Pink Last Supper van Andy Warhol te zien en vorig jaar het werk Gazing Ball van de kunstenaar Jeff Koons. De Heilige Michael van Luca Giordano is een bruikleen van het Gemäldegalerie in Berlin en zal gedurende zeven weken in De Nieuwe Kerk te zien zijn.

Dit werk uit 1663 toont de aardsengel Michael in gevecht met allerlei duistere figuren. Wie deze figuren precies zijn en waarom juist Michael hier met de lans in de hand staat zal door Smalbrugge uitvoerig worden toegelicht in zijn meesterwerk-lezing. Deelname aan de lezing is mogelijk via de website van De Nieuwe Kerk.

De Faculteit Religie en Theologie werkte al eerder met De Nieuwe Kerk samen, ten tijde van de Boeddha tentoonstelling en rond de komst van de Dalai Lama naar Nederland.

Toegang is gratis met een geldig entreebewijs. Meer informatie op de website van de Nieuwe Kerk.