Scriptorium Collectief Manifestatie

Scriptorium Collectief Manifestatie

Faculteit Religie en Theologie

Theologie

Op 12 en 13 april organiseert het Scriptorium Collectief een manifestatie.

Het Scriptorium Collectief is een onafhankelijk samenwerkingsverband van onderzoekers, ambachtsmeesters en conservators van universiteits-bibliotheken, op het gebied van het vervaardigen, gebruiken en onderzoeken van het religieuze boek.

Op vrijdag 12 april zullen ambacht-meesters onderdelen demonstreren van het maken van de authentieke Hebreeuws-Joodse handgeschreven boekrollen en boeken. Er is een demonstratie perkament maken in de Westerse en Joodse traditie van Dick en Ellen Timmerman, en één van handboekbinder Herre de Vries.
Willemien van Dijk (conservator van de VU) toont fysieke exemplaren uit de VU collectie tijdens de demonstratie van handboekbinder Annet Doves. Er wordt ook een workshop gegeven door de joods kalligrafische schrijver sofer Shimon Koppenhol.

Naast de demonstraties en workshops zijn er ook lezingen rond de collectie van Ets Haim (oudste Joodse Bibliotheek) en het Joods historisch museum. Er wordt afgesloten met voorzang uit een Estherrol door onderzoeker Lieve Teugels.

Zaterdag 13 april staat in het teken van stenen inscripties en ikonenschilderingen in de Oosters Christelijke tradities. Er vindt een lezing plaatst door ikonenschilder Jan Verdonk en er worden workshops gegeven door:
- letterhouwer Henk Welling
- ikonenschilder David Chichua
- kalligraaf Thomas Laudy
- verluchter Jaap Boerman

Download het volledige programma (pdf).

Datum: vrijdag 12 en zaterdag 13 april 2019
Locatie: VU Amsterdam
Kosten: geen

Aanmelden:
Stuur een e-mail met als onderwerp ‘Manifestatie Scriptorium Collectief’ naar stefanroye@hetnet.nl
Zet daarin de voorkeursdatum: 12 of 13 april, of beide dagen.

Nadere informatie (tijd en plaats) volgt na inschrijving.

Meer info:
www.pthu.nl/scriptorium-collectief/