Nederland volgens Manuela Kalsky

Fragment uit 'Waartoe is Nederland op Aarde?' samengesteld door Gabriël van den Brink

22-05-2018 | 10:38

Manuela Kalsky is bijzonder hoogleraar Theologie en Samenleving aan de VU. In het boek Waartoe is Nederland op aarde? vertelt ze over geloof en identiteit in Nederland. Een boekfragment.
Twee tendensen bepalen op dit moment de discussie in Nederland. Om te beginnen heeft de migratie het debat over religie teruggebracht, en verder is er een proces van secularisatie, dat een verregaande pluralisering van levensbeschouwingen tot gevolg heeft.

(…)
Met de pluralisering van Nederland neemt ook de polarisatie toe. Ik denk dat de verzuiling – een focus op de eigen groep – hierbij nog steeds doorwerkt. Je merkt dat het leggen van verbindingen en het openen van de eigen groep voor anderen in Nederland moeilijk verloopt.

Cover_WaarToeIsNederland(…)
De grote vraag blijft: wat geeft mijn leven zin? Wat helpt mij in leven en sterven? Waar vertrouw ik op? We kunnen die vraag niet langer vanuit een monocultuur beantwoorden. We krijgen steeds meer een situatie zoals in Azië, waar allerlei levensbeschouwingen naast elkaar bestaan. Multiple religious belonging is daar veel gewoner. Men combineert verschillende religies. Ze hebben een bepaalde functie in het dagelijks leven. Je gaat naar de boeddhistische monnik op het moment dat je met de dood bezig bent en bezoekt de shintotempel als het om de spiritualiteit van het leven gaat.

Dit fragment komt uit het boek Waartoe is Nederland op aarde? van Gabriël van den Brink en vier andere VU-filosofen. Het boek is een poging  de Nederlandse identiteit te schetsen. Meer over het boek staat in VU Magazine: Dit is ‘m dus: dé Nederlander. Zes kwaliteiten en hun keerzijde.

Illustraties foto Manuela: Greet Egbers