Theoloog Miroslav Volf bezoekt op 9 november de VU

De Faculteit Religie en Theologie en het Amsterdam Centre for the study of Lived Religion hebben de theoloog van wereldfaam Miroslav Volf op vrijdag 9 november uitgenodigd deel te nemen aan een uniek seminar over de crisis in de theologie en de vragen rond het goede leven.

22-10-2018 | 14:20

Miroslav Volf TekstIn zijn lezing getiteld "Visie en transformatie: Het goede leven op pluralistische universiteiten" gaat Volf in op de politieke, sociale en culturele dimensies van het leven aan een universiteit als de Vrije Universiteit. Volf vraagt zich af ‘Wat is het goede leven voor iedereen en wat en hoe kunnen we hier aan bijdragen?’ Studenten worden uitgenodigd om deel te nemen aan dit unieke seminar dat zal worden gemodereerd door Srdjan Sremac. Deelnemers krijgen tijdens deze bijeenkomst de mogelijkheid om in gesprek aan te gaan met een van de meest relevante en invloedrijke publieke theologen van onze tijd.

Miroslav Volf is professor in theologie aan de Yale Divinity School en de oprichter en directeur van het Yale Centre for Faith and Culture. Volf was adviseur voor het Witte Huiskantoor van Faith-Based en Neighborhood Partnerships en doceerde jarenlang een cursus over globalisering met de voormalige Britse premier Tony Blair aan Yale. Naast een veel gevraagd spreker is Volf ook commentator voor religieuze en culturele kwesties voor CNN, NPR en Al Jazeera. Volf volgde zijn opleiding in zijn geboorteland Kroatië en vervolgens in de Verenigde Staten en Duitsland.

Exclusion and Embrace
Zijn boek Exclusion and Embrace uit 1996, waarvoor hij de Grawemeyer Award in Religion won werd door Christianity Today een van de 100 meest invloedrijke boeken van de twintigste eeuw genoemd. Ook schreef hij een van de 100 belangrijkste religieuze boeken van de 20ste eeuw “Allah: A Christian Response ” (2011), over de vraag of moslims en christenen een gemeenschappelijke God hebben. Verder zijn “A Public Faith: How Followers of Christ Should Serve the Common Good “ (2011); en “Flourishing: Why We Need Religion in a Globalized World” (2016) van zijn hand en zijn volgende boek, “For the Life of the World: Theology that Makes A Difference”met co-auteur van Matthew Croasmun, komt dit najaar uit. Voorafgaand aan het seminar zal Volf deelnemen aan een expertlunch aan de Faculteit Religie en Theologie waar hij met verschillende wetenschappers van de Vrije Universiteit in gesprek zal gaan.

Deelname
Voor deelname aan het seminar aan de Vrije Universiteit op vrijdag 9 november, dient u een e-mail te sturen naar het volgende e-mailadres: c.r.van.holland@vu.nl. Het seminar begint om 14:00 uur en duurt tot 16:30 uur. De bijeenkomst wordt georganiseerd aan de Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam, in het nieuwe debatcentrum 3D, in het W&N gebouw aan de binnenplaats van de campus. Locatie.

Op zaterdag 10 november spreekt Miroslav Volf op het Geestdrift Festival in Utrecht Daar zal hij een tweetal lezingen geven waarvan de eerste over religie in een geglobaliseerde wereld en een tweede over het onderwerp God en misbruik.