Compassieprijs 2018 naar Leidse docent Karim Amghar

De Compassieprijs 2018 is toegekend aan de Leidse docent Karim Amghar. Hij ontving de prijs tijdens het symposium ‘Verschillend, en dan?’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het aanwezige publiek mocht kiezen uit drie initiatieven die door een jury waren geselecteerd. De prijs is uitgereikt door de Britse schrijfster en VU-eredoctor Karen Armstrong.

29-11-2018 | 18:01

Het publiek viel voor het gepassioneerde betoog van Amghar, die zich voorstelde als docent omgangskunde, vader, Nederlandse Marokkaan én moslim. “Mijn motivatie is mijn dochter. Ik ben vaak keihard gevallen, maar sta steeds weer op om te vechten voor een wereld met compassie waar mensen van hart tot hart met elkaar leven. Ik wil dat zij in zo’n wereld kan leven”, aldus de kersverse winnaar van de Compassieprijs 2018.

In het juryrapport staat vermeld dat “Karim Amghar is genomineerd voor de Compassieprijs 2018 voor het tegengaan van polarisatie en discriminatie in de Nederlandse samenleving. Op die manier geeft hij invulling aan zijn functies als manager en trainer van WijWijs. De nominatie vermeldt dat hij beschouwd kan worden als een wereldverbeteraar.”

Selectie door studentenjury
De drie initiatieven die kans maakten op de Compassieprijs 2018 zijn geselecteerd door een jury die bestaat uit studenten van de VU met verschillende levensbeschouwelijke achtergronden. De drie initiatieven zijn tijdens het symposium toegelicht door een vertegenwoordiger, waarna het publiek een winnaar kon kiezen.

Over de Compassieprijs
De jaarlijkse uitreiking van de Nederlandse Compassieprijs vindt plaats sinds 2011. De Stichting Handvest voor Compassie Nederland organiseert de uitreiking met elk jaar weer een ander thema. Het thema van van dit jaar is ‘Geloven in compassie’ en linkt naar het gedachtegoed van de inspirator van deze prijs, de Britse schrijfster Karen Armstrong. In 2018 is de uitreiking georganiseerd in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam.