China en de mensenrechten

Amnesty International NL directeur Eduard Nazarski in debat met Tom Zwart, directeur van het VU Cross-cultural Human Rights Centre over 'De mogelijke gevolgen van China's toenemende invloed op het gebied van de internationale mensenrechten'.

27-05-2019 | 12:48

China heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke economische en politieke factor en krijgt ook steeds meer invloed op het terrein van de internationale mensenrechten. Dat de VS zich uit de Mensenrechtenraad van de VN hebben teruggetrokken, heeft de positie van China nog verder versterkt.

Wat betekent deze toenemende Chinese invloed voor het internationale mensenrechtensysteem? Gaat het land de regels naleven of de regels bepalen? Critici die vinden dat China zelf de mensenrechten schendt, zijn bang dat de toenemende invloed van het land het systeem zal ondermijnen en verzwakken. Hebben ze daar gelijk in?

De Nederlandse regering zegt in zijn China-strategie dat China op het internationale toneel de universele mensenrechten in twijfel trekt. Is dat een correcte interpretatie? Ngo's gebruiken vooral de tactiek naming and shaming om ervoor te zorgen dat China zijn verplichtingen op dit terrein nakomt. Werkt deze strategie of zijn er andere, effectievere manieren om China ertoe te bewegen zich aan de afspraken te houden? Hoe moet de internationale gemeenschap omgaan met China om het internationale mensenrechtensysteem overeind te houden?

In actieve interactie met het publiek gaan twee deskundigen met tegengestelde standpunten, namelijk Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland, en Tom Zwart, directeur van het Cross-cultural Human Rights Centre van de Vrije Universiteit Amsterdam, met elkaar in discussie over deze en andere relevante vragen op het gebied van mensenrechten en China.

Eduard Nazarski is sinds 2006 directeur van Amnesty International Nederland. Tom Zwart houdt zich al vijftien jaar bezig met China en de mensenrechten. Hij is secretaris-generaal van het Cross-cultural Human Rights Network.
Het debat wordt gemodereerd door filosoof en VU-hoogleraar André van der Braak.

Datum: Donderag 6 juni 2019
Tijd: 15.30-17.00 uur
Locatie: Debatcentrum 3D op het campusplein van de VU, in de hoek van het W&N-gebouw, naast de Spar.
Toegang: Gratis.