2e Mennonite Peacebuilding Conferentie en Festival

Nederland is gastland voor dit evenement dat van 27 tot en met 30 juni plaatsvindt in Hotel & Congrescentrum Mennorode in Elspeet.

21-06-2019 | 15:39

Vanuit de hele wereld komen deze zomer tweehonderd betrokkenen bij het (doopsgezind) vredeswerk samen op tweede editie van The Mennonite Peacebuilding Conference and Festival.

Tijdens de conferentie worden panelsessies en workshops aangeboden over onderwerpen zoals interreligieuze dialoog, racisme, gender gerelateerd geweld, vluchtelingenproblematiek, theologie en spiritualiteit & vrede. Ook worden de Indiaanse, Colombiaanse, Syrische en andere contexten behandeld, veelal in workshops gegeven door mensen uit de regio zelf.

VU-hoogleraar Ruard Ganzevoort, decaan van de Faculteit Religie en Theologie van de VU, en Agnes Abuom(Kenia), voorzitter van de Wereldraad van Kerken zijn de hoofdsprekers tijdens de opening van de conferentie. Ganzevoort zal spreken over de rol van trauma in vredesewerk. En Abuom zal het hebben over de Pelgrimage van Vrede en Gerechtigheid, het programma dat de Wereldraad van Kerken sinds 2013 volgt.

De violist Karl Stobbe(Canada) en pianist Benjamin Moser(Duitsland) spelen tijdens de opening muziekstukken die gerelateerd zijn aan oorlog, onderdrukking en verzoening. En onder andere de Canadese dichteres Connie Braum  zal tijdens een van de ‘Art Cafés’ uit haar nieuwste werk Where I Live and Move and Have my Being voorlezen, waarin ze schrijft over de relatie tussen rouwen en vrede.

“Het doel van de conferentie is netwerken, in de breedste zin van het woord”, aldus congres-coördinator Andres Pacheco Lozano. “Niet alleen willen we zo veel mogelijk Doopsgezinden bij elkaar brengen, maar ook een zo volledig mogelijk beeld van vredeswerk creëren. Want, vrede en vredeswerk is niet één ding. Dat zal ook zichtbaar zijn tijdens het congres.”

The 2nd Mennonite Peacebuilding Conference and Festival is een samenwerkingsproject tussen de Vrije Universiteit Amsterdam, de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, en The Amsterdam Center for Religion and Peace & Justice Studies. De eerste editie van het festival vond plaats in Waterloo, Canada en werd georganiseerd door Conrad Grebel University College.

Live stream
De opening van de conferentie zal live worden gestreamd. Meer informatie op www.gmp-festival.org. Voor vragen, interviewverzoeken en bezoeken van het congres kunt u mailen naar gmp2019@doopsgezind.nl of bellen naar: 06-48926311.