Samuel Lee nieuwe Theoloog des Vaderlands

Samuel Lee is de nieuwe Theoloog des Vaderlands. Hij volgt Stefan Paas op die het afgelopen jaar deze eretitel droeg. Het is de eerste keer dat een theoloog met een migratie-achtergrond deze rol vervult.

16-11-2019 | 22:00

Samuel Lee is directeur van Center for Theology of Migration aan de Faculteit Religie en Theologie in opdracht van SKIN (Samen Kerk in Nederland). Ook is hij oprichter van de Foundation Academy of Amsterdam, die migranten een kans geeft om onderwijs op academisch niveau te volgen.
Sinds 1994 is hij voorganger van de Jesus Christ Foundation Church in Amsterdam Zuid-Oost waar veel migranten komen.

Zelf kwam Lee als tiener vanuit het Midden-Oosten naar Nederland. Hij promoveerde aan de VU en deed onderzoek naar het christendom in Japan.

De nieuwe Theoloog des Vaderlands werd dit jaar intern aangewezen door de organisaties die de Nacht van de Theologie organiseren. Juryvoorzitter Tom Mikkers: “Samuel Lee geeft een gezicht aan een onderbelichte kant van de theologie in Nederland: de theologie van de migrantenkerken, die ervoor zorgen dat het christendom in Nederland groeit. We zijn heel benieuwd hoe hij als ambassadeur van de theologie het gesprek met iedereen aangaat. De grote inspiratiebron van Samuel Lee is Martin Luther King, dat vinden we veelbelovend.”

Het is de negende keer dat een theoloog naar voren wordt geschoven om een jaar lang ambassadeur te zijn van de theologie in Nederland.