Judas, de grote verrader. Een middag over Judas, verraad en waarheid versus leugen

Op 8 april 2020 wordt door 3D in samenwerking met NEWConnective een bijzonder programma georganiseerd over ’s werelds meest bekende en beruchte verrader, Judas.

13-03-2020 | 14:12

De Bijbelse figuur Judas is door de tijd heen het ultieme beeld van de onbetrouwbare verrader geworden. Judas staat als zelfstandig naamwoord in het woordenboek met als betekenis ‘valsaard’ en ‘verrader’. Maar ook het werkwoord judassen vind je terug in het woordenboek met de betekenis ‘jennen, pesten, treiteren en kwellen’. Wanneer iemand je ‘een Judas’ noemt is dat bepaald geen compliment. De zus van Willem Holleeder noemde haar boek over hem ook niet voor niks Judas.

Hoog tijd om in de week voor Pasen deze verrader-figuur wat verder te onderzoeken. En dat doen we samen met regisseur Albert Lubbers van het theaterstuk Judas van Toneelgroep Suburbia. Suburbia speelt in de weken voor Pasen  ‘Judas’ met Justus van Dillen in de hoofdrol. Nadat Judas duizenden jaren als het ’icoon van verraad’ is bestempeld, vindt regisseur Albert Lubbers het tijd voor rehabilitatie. In de theatermonoloog Judas vertelt hij een andere kant van het Judas-verhaal.

Bekijk hier de trailer

Volgens acteur Justus van Dillen gaat het verhaal van Judas over zowel twijfel versus geloof als over waarheid versus leugen. Judas leeft met een stigma en de vraag is hoe hij daarvan afkomt. Wat is waar van de verhalen over Judas? Niemand was erbij. Iedereen heeft het alleen van horen zeggen.
VU-hoogleraar Bert Jan Lietaert Peerbolte (Nieuwe Testament) vertelt meer over de historische figuur van Judas en hoe Judas door de eeuwen heen is geportretteerd.
Onder begeleiding van NEWConnective verkennen we vervolgens in een speelse workshop verschillende aspecten van de figuur van Judas.

Datum:  8 april 2020
Inloop:  15:00 uur
Start:    15:30 uur
Locatie: Debatcentrum 3D, campusplein Vrije Universiteit Amsterdam.

Deelname is gratis
Tijdens de bijeenkomst is er wat lekkers te eten en te drinken

De theatertournee van Judas is te zien van 6 februari tot en met 13 april 2020 in de Nederlandse theaters. Meer informatie en de volledige speellijst