The Future of Interfaith Spiritual Care. Symposium bij promotieonderzoek Anke Liefbroer

Woensdag 9 september met keynote sprekers hoogleraar Wendy Cadge en VU-onderzoeker Joantine Berghuijs

07-09-2020 | 16:40

Het levensbeschouwelijke en religieuze landschap van Nederland is de afgelopen jaren steeds diverser geworden. Sommigen hebben een duidelijke binding met één religieuze of levensbeschouwelijke traditie, terwijl anderen elementen uit verschillende tradities combineren of zich met geen enkele religieuze of levensbeschouwelijke traditie verbonden voelen. In het proefschrift ‘interfaith spiritual care’ onderzocht Anke Liefbroer hoe geestelijk verzorgers in de praktijk met deze diversiteit omgaan. Eén van de bevindingen uit dit onderzoek is dat het bieden van zorgverlening aan mensen met diverse levensbeschouwingen voor velen een integraal onderdeel van de geestelijke verzorging is. Wat betekent dit voor de eigenheid van de professie, en voor de ontwikkeling en toekomst van de geestelijke verzorging?

Wetenschap, praktijk en onderwijs
Tijdens dit symposium reflecteren onderzoekers, geestelijk verzorgers en docenten op deze vraag en de implicaties hiervan voor wetenschap, praktijk en onderwijs. Hoofdspreker prof. dr. Wendy Cadge, hoogleraar Sociologie aan de Brandeis University, zal dit doen vanuit haar onderzoek in de VS. Zij heeft het Transforming Chaplaincy Project opgezet (2015- 2019) en is initiatiefnemer (in 2018) van het Chaplaincy Innovation Lab. Hoofdspreker Dr. Joantine Berghuijs focust in haar lezing op de Nederlandse situatie. Zij is co-auteur van het boek ‘God in Nederland, 1966-2015’ en auteur van het boek ‘Meervoudig religieus: spirituele openheid en creativiteit onder Nederlanders’.

Programma (lezingen: Engels, enkele andere bijdragen in het Nederlands):
13.00-13.05 inloop
13.05-13.15 welkom en inleiding door Ruard Ganzevoort en Erik Olsman
13.15-13.45 lezing door Joantine Berghuijs
13.45-13.50 column praktijk I door Femke Stock
13.50-13.55 column praktijk II door Simeon Karsten
13.55-14.10 pauze / intermezzo
14.10-14.40 lezing door Wendy Cadge
14.40-14.45 column onderwijs I door Pieter Coppens
14.45-14.50 column onderwijs II door Hans Alma
14.50-15.00 afsluiting door Ruard Ganzevoort en Erik Olsman

Na afloop verdedigt Anke Liefbroer haar proefschrift ‘Interfaith spiritual care’ aan de VU, om 15.45u.

Symposium
Deelname aan dit symposium is gratis en kunt u op woensdag 9 september hier live zien tussen 13:00 en 15:00 uur.

Verdediging proefschrift
De verdediging door Anke Liefbroer kunt op woensdag 9 september hier live zien vanaf 15:45 uur.

Dit symposium is mede mogelijk gemaakt door de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam (host) en de Vereniging voor Geestelijk VerZorgers (VGVZ).