Digitalisering

Het project bevat een grote component “digital humanities”. De relationele database kan met andere databases verbonden worden via duidelijke protocollen. Vele oude bronnen komen digitaal beschikbaar en bieden nieuwe mogelijkheden en problemen. De gedetailleerde beschrijving van de conjecturen maakt nauwkeuriger en omvattender analyse en presentatie mogelijk, met behulp van nieuwe zoek- en visualisatietechnieken.

Een voorbeeld van een beroemde conjectuur bij een bekend probleem in het Nieuwe Testament: het schijnt onlogisch, dat Jezus in Joh 20:17 tegen Maria Magdalena zou zeggen “Raak me niet aan, want ik ben nog niet opgestegen naar de Vader.” In de Nestle-Aland-edities staat een conjectuur vermeld, die een eenvoudige maar drastische oplossing biedt: laat de eerste ontkenning weg, zodat Jezus zegt: “Raak me maar aan, nu ik nog niet ben opgestegen naar de Vader.”

De database laat voor deze conjectuur onder meer zien (1) dat de vermelde auteur niet altijd goed vermeld is; (2) dat hij niet de eerste auteur was; (3) dat er een uitgebreide argumentatie bij hoort; (4) dat er ook een Wirkungsgeschichte aan vast zit.

Hieronder de database entry voor Joh 20:17

image NTCE database John 20:17 Gersdorf