Godsdienstfilosofie en Vergelijkende Godsdienstwetenschappen

This page is about the research group Philosophy of Religion and Comparative Study of Religions. For an English version, click here.


De sectie Godsdienstfilosofie en Vergelijkende Religiewetenschappen geeft onderwijs in de volgende vakgebieden: godsdienstfilosofie (inclusief apologetiek, wetenschapsfilosofie van theologie en godsdienstwetenschap, hermeneutiek, publieke theologie), vergelijkende religiewetenschappen, interculturele en comparatieve filosofie en interculturele en comparative theologie.

Op deze pagina staat informatie met betrekking tot de leden en het onderzoek van de sectie, als ook over gastonderzoekers en media-items waaraan de leden hebben deelgenomen en/of bijgedragen.

Leden

 
De sectie wordt geleid door prof. dr. W.L. van der Merwe en bestaat verder uit:

 • Berghuijs, dr. ir. J.T. (Postdoctoral researcher)
 • Bijlert, dr. V.A. van (universitair docent religiewetenschappen en Sanskriet)
 • Blezer, dr. H.W.A. (universitair docent)
 • Bruening, prof. dr. A. (VU/PThU-leerstoel Orthodoxie en Vredesopbouw in Europa)
 • Braak, prof. dr. A.F.M. van der (hoogleraar boeddhistische filosofie in dialoog met andere levensbeschouwlijke tradities)
 • Brooks, dr. P. (promovendus bij prof. Van der Merwe en prof. Jansen)
 • Heijden, C. van der (promovendus bij prof. Van der Braak en prof. Van der Merwe)
 • Jansen, prof. dr. H.Y.M. (bijzonder hoogleraar, vanwege de Socrates Stichting voor humanisme in relatie tot religie en seculariteit)
 • Kalsky, prof. dr. M. (bijzonder hoogleraar op de Edward Schillebeeckx leerstoel voor Theologie en Samenleving)
 • Minnema, dr. L. (universitair hoofddocent religiewetenschappen)
 • Moyaert, prof. dr. M. (Fenna Diemer Lindeboom leerstoel voor Comparatieve Theologie en Hermeneutiek van de Interreligieuze Dialoog)
 • Reitsma, drs. A. (''promovendus theologische esthetiek)
 • Schrijvers, dr. J. (Researcher)
 • Vosloo, dr. R. (promovendus bij prof. Van der Merwe en prof. Moyaert)
 • Vroom, drs. A.L. (docent Godsdienstwijsbegeerte)
 • Westerduin MA, M. (Promovendus)
 • Wit, prof. dr. J.H. de (bijzonder hoogleraar Dom Hélder Câmaraleerstoel)
   

Onderzoek

De sectie onderneemt het grootste deel van haar onderzoek onder auspiciën van het eigen onderzoekscentrum ACCORD (the Amsterdam Center for the Study of Cultural and Religious Diversity).

Wetenschappers verbonden aan ACCORD als leden of vrienden dragen bij aan het onderzoek van ACCORD. Dit onderzoek omvat de volgende disciplines: godsdienstfilosofie (inclusief apologetiek, encyclopedie van theologie en godsdienstwetenschap, hermeneutiek, publieke theologie), vergelijkende godsdienstwetenschappen, interculturele en comparatieve filosofie, interculturele en comparatieve theologie.

Het onderzoek richt zich vanuit deze diverse disciplines op culturele en religieuze diversiteit, interreligieuze dialoog, niet-westerse religies, humanisme, en theologie en samenleving.
 

Onderzoeksprogramma's

Het onderzoek van de sectie behelst momenteel de volgende onderzoeksprogramma's:

OnderzoeksprojectOnderzoeker(s)
Interreligieuze dialoog en theologie van de godsdienstenM. Moyaert, L. Minnema, A. van der Braak, A.L. Vroom, V.A. van Bijlert
Cultuur en transcendentieW.L. van der Merwe, M. Moyaert
Multiple religious belonging (MRB)M. Kalsky, A. van der Braak, W.L. van der Merwe
Humanisme, religie en seculariteitY. Jansen, W.L. van der Merwe
Aziatische religies en hun ontmoeting met Westerse moderniteitA. van der Braak, V.A. van Bijlert, A. L. Vroom
Empirische hermeneutiek en interculturele contextualiteit, waaronder interculturele filosofieJ.H. de Wit, L. Minnema, W.L. van der Merwe, M. Moyaert
 Russische Orthodoxie en het mensenrechtendiscours A. Brüning

 

Gastonderzoekers

De sectie werkt regelmatig samen met gastonderzoekers uit het buitenland, de zogeheten Researchers in Residence. De vorige Researcher in Residence was dr. Caifang Zhu (Renmin University, Beijing). Vanaf 15 augustus 2013 verwelkomt de sectie prof. Victor Hori. Prof. Hori is universitair hoofddocent Japanse Religies aan de McGill Universiteit van Montreal, Quebec, Canada. Hij zal verblijven tot en met 15 oktober.

Zie voor meer informatie over prof. Hori zijn universitair profiel.

 

In de media

 
Augustus 2013

Op 20 augustus heeft dr. Victor van Bijlert een cursus gegeven voor studenten en staf van de History Dept. van Calcutta University, met als titel: 'Postcolonial theories and the study of Modern Hinduism'. De tekst is via deze link integraal te lezen.


Mei 2013


4 mei besteedde de Hindoeomroep OHM een uitzending aan Rabindranath Tagore. Tagore was filosoof, hervormer, schilder en schrijver van toneelstukken, opera's, essays en vele liederen. Als dichter won hij de Nobelprijs voor 'Gitanjali'. Ook in de vrouwenemancipatie en in het onderwijs voor vrouwen heeft hij een belangrijke rol gespeeld. In dit programma wordt de invloed van de vrouwen in Tagore's nabijheid op zijn werk belicht. Dr. Victor van Bijlert vertelde waardoor vrouwen in de familie Tagore zich hebben kunnen ontwikkelen tot pioniers in de emancipatie. Ook vertelde hij over hoe hij met Tagore in aanraking is gekomen. 
 

April 2013

In april wordt door Hindoes Nauratri - de 'negen nachten' - gevierd. Tijdens deze eredienst wordt de Moedergodin Shakti in haar negen verschillende vormen geëerd.

De Nederlandse Hindoe Omroep wijdde aan deze bijzondere viering een uitzending waarin dr. Victor van Bijlert - Hindoeïsme- en Sanskrietkenner - toelichting gaf op enkele onderdelen van Nauratri.

Bekijk hier de uitzending.